Ichthyosis vulgaris

La Cure, Ichthyosis vulgaris. www.brendasjordan.com
La Cure, Ichthyosis vulgaris. www.brendasjordan.com
 
Ichthyosis is een aandoening van de huid die vaak genetisch of erfelijk is. Kenmerk: de normale verhoorning van de huid is verstoord. In de volksmond wordt deze aandoening ook wel visschubbenhuid of vissenhuid genoemd en soms vergeleken met een olifantenhuid of reptielenhuid. Het is een ‘foutje van de natuur’ die een grote impact kan hebben op de persoon. De huid is zeer droog en er ontstaan, afhankelijk van de vorm vaak huidschilfers en huid barsten. De huid kan heel moeilijk water vasthouden en blijft schilferen.

Een kenmerk van Ichthyosis zijn de donkergekleurde onregelmatig gevormde en naast elkaar gelegen ‘vlakken’ op de huid.

Ichthyosis kan soms jeuken. Soms kan eczeem overgaan in ichthyosis of omgekeerd. Soms zijn er blaren aanwezig. Vaak komen eczeem, allergie, hooikoorts en ichthyosis gelijktijdig voor of wisselen elkaar af.

Er zijn misschien wel 20 verschillende vormen van ichthyosis waarvan hier enkele worden beschreven.

ichthyosis-1

Ichthyosis vulgaris autosomaal dominant (ADI) : Meest voorkomende vorm en genetisch bepaald. Tussen de 1-250 mensen lijdt aan deze aandoening. De oorzaak is een afwijking in het eiwit filaggrin, ook verantwoordelijk voor eczeem, hooikoorts, astma en pinda allergie. Er wordt veel onderzoek naar gedaan. Ichthyosis is te zien als een zeer droge huid en de vorming van schubben. Het binden van water in de hoornlaag is niet meer mogelijk. Het komt vaker voor bij mensen met aanleg voor diverse allergieën. Vooral aanwezig op de strekzijde van de extremiteiten en op de romp. De oksels, elleboogplooien, knieholten, en liezen blijven gespaard. In kinderjaren schilfering van voorhoofd en wangen. Verder keratosis pilaris en geprononceerde lijnen in de handpalmen. Aanleg komt frequent voor (astma, eczeem, hooikoorts), en het is dan ook moeilijk om te kiezen tussen de diagnose ADI en de gewone lichte schilfering (ichthyosis levior) of droge huid (xerodermie) die voorkomen t.g.v. aanleg, of een droge omgeving.

X-gebonden recessieve ichthyosis: deze vorm komt alleen voor bij mannen 1 op 2000. Vrouwen kunnen drager zijn van het gen. Een DNA mutatie zorgt voor een tekort aan het steroidsulfastase enzym. Daardoor kan de huid verminderd afschilferen. Dode huidcellen worden vastgehouden, te zien als extreme droogheid en schubvorming. Evenals de onregelmatig gevormde en naast elkaar gelegen “vlakken” op de huid. XRI kan vanaf de geboorte al aanwezig zijn als een fijne schilfering, rond 3-4 maanden openbaart zich de “echte” vorm.

harlequin
harlequin

Lamellaire ichthyosis (non-bulleuze congenitale ichthyos) (Harlequin ichthyosis): Baby’s worden geboren met een strak vlies om hun huid, collodion membraan (harlekijnfoetus). Zodra dit na een paar weken geleidelijk verdwijnt worden grote, donkere plaatachtige schubben zichtbaar bij lamellaire ichthyosis. Bij niet bulleuze congenitale ichthiosiforme erythroderma zijn het fijne witte schubben op een vaak rode huid (erytrodermische variant). Hierbij zijn handpalmen en voetzolen sterk aangedaan.

Epidermolytische hyperkeratose: Verhoorning met blaarvorming. Vanaf de geboorte aanwezig, de verhoorning ontstaat later vooral in de omgeving van huidplooien en de gewrichten. Hele stukken huid kunnen loslaten. Genetisch afwijking keratine 1 of 10. Gezonde keratine eiwitten zijn nodig als bouwstof voor het celskelet dat de opperhuidcellen stabiliteit en flexibiliteit geeft. Genetische mutaties aan de keratine eiwitten zorgt aldus voor schade aan de huid. (bullous congenital ichthiosiform erythroderma (Brocq) (BCIE) en annulaire epidermolytische ichthyosis (AEI), of keratine 2e (ichthyiosis bullosa Siemens (IBS). Ichthyiosis hystrix (Curth Macklin) is een variant met dikke aaneenklevende ‘torenvormige’ schilfering, pilaartjes van hyperkeratose; daarvan is het gen nog niet bekend.

Ichth. vulgaris
ichth. vulgaris

Bullous congenital Ichthiosiform erythroderma (Brocq) (BCIE): Roodheid van de huid met uitgebreide blaarvorming vanaf de geboorte, in het eerste jaar overgaand in hystrix-achtige keratosen (stekelachtige verhoorningen). Voorkeursplaatsen zijn de oksel, ellebogen en bij het type K10 op de handpalmen.

Annulaire epidermolytische ichthyosis (AEI): Mildere variant met meerdere ringvormige, met veel verhoorning gepaard gaande plakkaten en vaak een rode huid op romp armen en benen. 

Ichthyosis bullosa Siemens IBS: Variant met minder roodheid. Blaarvorming na mechanisch trauma. Komt vooral voor op knieën en ellebogen, op de buigzijde van de armen en benen, Op de hand- en voetrug. Niet op de romp en op de hand- en voetzolen. Waar de plakkaten loslaten ziet de huid er vaak ontvelt uit.

Ichthyosis hystrix Curth Macklin: variant met dikke, donkerkleurige stekelachtige verhoorningen die niet op een K1 of K 10 defect berust.

Dode Zee zout
Dode Zee zout

Hoe behandel je ichthhyosis vulgaris?

Vooropgesteld is dat Ichthyosis nog niet te genezen is. Er is echter veel aan te doen en wat voor de een helpt zal voor de ander niet helpen. De kwaliteit van leven kan enorm verbeteren als je je lekker in je vel voelt en de ichthyosis minder zichtbaar en minder hinderlijk is.

Wil je ichthyosis op een natuurlijke manier te lijf gaan dan kun je de volgende behandeling uitproberen. Er worden zeer goede resultaten geboekt in de medische kliniek aan de Dode Zee en deze behandelingen kun je ook thuis uitvoeren.

Behandelingen thuis 

Vooral Zout water baden en modderbaden zijn de gewenste therapie.
250 gram van “La Cure” Bath Salts opgelost in een bad geeft een ontspannend effect.
500 gram van “La Cure” Bath Salts opgelost in een bad voor een verfrissend effect.
1000 gram ’La Cure’ Bath Salts opgelost in een bad voor een therapeutisch effect.

Neem aan het begin van de behandeling gedurende een week, per dag een therapeutisch bad van een half uur met de Bath Salts. Heb je geen bad dan kun je na het douchen (gebruik hiervoor de Dead Sea Mineral Salt Soap of de Dead Sea Mud Soap, deze reageren basisch en zullen de talg op de huid normaliseren) een lepel Bath Salts oplossen in een halve liter heet water en je daarmee helemaal afsponzen. Laat het zout in beide gevallen op de huid drogen en ga dan zonnebaden in de zon of op de zonnebank voor een half uur. Laat er een dag tussen, zodra je verbetering begint te zien. De huid daarna direct insmeren met Papaya Body Butter, Cooling Body Lotion of de Essential Moisturizing Cream.
Neem 3 keer per week een peeling met de Soothing Scrub Salt.
En 3 keer per week een gehele Black Mud wrap.
Voer regelmatig massages uit.

Lokale behandeling op de aangedane gebieden

2-3 keer per dag een zoutoplossing (1-2 eetlepels La Cure Bath Salts opgelost in 50 ml water) dep met een kleine handdoek of iets anders in de oplossing, breng de doek aan op de huid, wikkel het in folie en wikkel er een droge (warme) handdoek omheen en laat inwerken gedurende 30 minuten.
Spoel na met schoon water.
Plaatselijke pakking met Dode Zee Black Mud: Gedurende 1 week, dagelijks  de aangedane of pijnlijke plekken met Black Mud behandelen, dek af met folie en en wikkel er een handdoek omheen. Gebruik indien mogelijk de infra rood lamp en laat de pakking een half uur intrekken. Reinigen met spons of onder de kraan. Nabehandeling als hierboven.

De hoofdhuid kun je in de avond insmeren met Body Oil en de volgende dag wassen met Shampoo. Wat heel goed werkt, ook tegen de jeuk is de hoofdhuid insmeren met Black Mud. Hier overheen wat huishoudfolie wikkelen zodat er warmte ontstaat en na 20-30 minuten intrekken goed uitspoelen en wassen met Shampoo. Dit ritueel herhalen bij iedere haarwassing totdat de ichthyosis verminderd. Sla dan geleidelijk een wasbeurt over en minder zo steeds verder met de Black Mud behandeling.

Behandelingen met La Cure Dode Zee cosmetica

Onze schoonheidsspecialisten en masseurs laten u graag kennismaken met gezichts– en lichaamsverzorging van la Cure Dode Zee cosmetica. Er is een selectie aan behandelingen waarin zij u graag adviseert. Ook kan zij u behandelen en adviseren bij huidaandoeningen- en ziekten.