Haaruitval en de Dode Zee mineralen

Haaruitval of  Alopecia Androgenica is de meest voorkomende vorm van haaruitval of haarverlies.

De hoofdhuid bevat ongeveer 100.000 haren waarvan je er iedere dag 100-150 verliest. Dat is een normaal patroon. Deze post gaat over meer dan normale haaruitval, zichtbaar als haarverlies en kale plekken.

Het maakt uit of je een man of een vrouw bent. Over het algemeen hebben mannen meer last van haaruitval dan vrouwen.

Oorzaken

  • Medische behandelingen en medicijnen

Bekend zijn de behandelingen met chemotherapie en bestraling waarbij haarverlies in veel gevallen optreedt. Sommige medicijnen kunnen leiden tot haaruitval, bijvoorbeeld ter bestrijding van depressie, hartproblemen, hoge bloeddruk en jicht. De haren groeien meestal weer aan na het stoppen van de behandeling.

  • Ziekten

Sommige diabetici leiden aan haaruitval. Met de juiste medicatie tegen diabetes stopt de haaruitval.

  • Stress en spanning

Ook teveel aan verkeerde stress kan haaruitval veroorzaken. Het haar wordt dof en dor en kan bij langdurige stress uitvallen.

  • Hormonen

Hormoonschommelingen zoals die optreden tijdens de zwangerschap, bevalling, menopauze kunnen zorgen voor haaruitval. Is het lichaam weer hersteld dan groeit ook het haar weer aan. Schildklierproblemen kunnen zorgen voor haaruitval, maar met een goede medicatie zal dit stoppen. Overproductie van testosteron is een ander verhaal.

www.lacure.nl gevoeligheid voor dihydrotestosteron
www.lacure.nl gevoeligheid voor dihydrotestosteron
 
Dit komt vooral bij mannen voor. Haaruitval bij mannen is voor een groot deel erfelijk bepaald. Namelijk de gevoeligheid voor dihydrotestosteron en 5-alpha-reductase. Deze enzymen zetten het (mannelijk) hormoon testosteron om in DHT. Dit is ook de reden dat mannen vaak last hebben van dit typische haaruitval patroon (op de kruin en bij de slapen). Vrouwen hebben veel minder testosteron in het lichaam.

  • Haar behandelingen

Te veel verven, bleken en stylen van het haar met agressieve chemicaliën zijn niet goed voor het haar. Ze dringen binnen in de haar en beschadigen de haarzakjes en kunnen tot haaruitval leiden.

  • Infecties

Infecties kunnen het haar en de hoofdhuid beschadigen zodanig dat er haaruitval optreedt. Na behandeling van de infectie zal ook het haar weer aangroeien.

  • Voeding

Diëten zijn soms eenzijdig en wanneer een tekort aan essentiële vitaminen en mineralen optreedt kan er haaruitval ontstaan. Ook een teveel aan zuur producerende voedingsmiddelen veroorzaken haaruitval. Voorbeelden zijn vlees, kip en suiker. Deze verzuren het hele lichaam in sterke mate. Meer nuttigen van groenten en fruit met vitaminen en mineralen helpt al een stuk in de goede richting. Voedingssupplementen zijn onontbeerbaar bij haaruitval en samen met een detoxkuur kan het haar weer terugkomen na verloop van enige maanden.

Welke soorten haaruitval zijn er?

Algemeen voorkomende vormen van haaruitval zijn:

Alopecia Androgenetica
Met name bij mannen staat deze vorm van haaruitval bekend om de kalende plekken op de kruin en bij de slapen. Bij vrouwen wordt deze vorm van haaruitval gekenmerkt door dunner wordend haar op de hele hoofdhuid. In tegenstelling tot mannen leidt Alopecia Androgenetica bij vrouwen zelden tot volledige kaalheid. Deze haaruitval vorm is vooral erfelijk bepaald. De één krijgt er mee te maken op jonge leeftijd ( 20-30) en een ander krijgt er tot op hoge leeftijd niet of vrijwel niet mee te maken.

Scarring alopecia
Dit is een vorm van haaruitval die wordt gekenmerkt door littekenschade op de huid. Dit kan voorkomen bij zowel mannen als vrouwen en op elke leeftijd. Kenmerkend voor deze vorm van haaruitval is dat de haarfollikels permanent worden beschadigd. Het is dus niet mogelijk dat haar opnieuw zal aangroeien. Symptomen voor deze vorm van haaruitval kunnen hevige jeuk een branderig gevoel en pijn zijn.

Alopecia areata
Alopecia Areata is een vorm van haaruitval waarbij spontane kale plekken ontstaan op de hoofdhuid. Het wordt daarom ook wel plaatselijke kaalheid genoemd. In een enkel geval kan deze vorm van haaruitval zich verspreiden naar de gehele hoofdhuid. (in circa 1-2% van de gevallen) Meestal blijft het echter bij plekken. Eerste symptomen zijn kleine kale plekken op de hoofdhuid; meestal rond of ovaalvormig. Overigens kan deze vorm van haaruitval over het hele lichaam voorkomen, dus ook in de baard of schaamhaar.

Telogen effluvium
Deze vorm van haaruitval is te wijten aan een verandering in de groeicyclus van het haar. Dat kan zijn door een emotionele of fysieke schok in uw lichaamssysteem. Bijvoorbeeld een sterfgeval, hoge koorts, extreme diëten, voedingstekorten, chirurgie enzovoorts. Het haar herstelt zichzelf, maar dat kan maanden duren.

Traction alopecia
Overmatige haarstyling en producten die in je haar trekken kunnen ook haaruitval veroorzaken. Als hiermee wordt gestopt (voordat littekens ontstaan) ontstaat geen blijvende schade en groeit het haar weer normaal aan.

Benodigde vitaminen en mineralen bij haaruitval

Voorkomen is altijd beter als genezen. Belangrijk is dat er een volwaardige voeding wordt genoten met voldoende vitaminen en mineralen. De vitaminen en mineralen die bij gezond haar horen zijn:

Biotine (Vitamine B8)
De meest populaire vitamine die helpt bij haaruitval is biotine of vitamine H. Biotine is onderdeel van het B-complex familie en heeft bewezen dat het haaruitval kan voorkomen of stoppen. Een ander voordeel van biotine is dat het grijze haren voorkomt. Deze vitamine komt voornamelijk voor in melk, gist en eigeel.

IJzer
Gebrek aan ijzer in het lichaam veroorzaakt niet alleen bloedarmoede. Het draagt ook bij aan haaruitval. Personen die ijzertekort hebben en last van haaruitval, dienen de inname van ijzer te verhogen (bijvoorbeeld door een suppletie). Daardoor kan haaruitval voorkomen worden of stoppen.

Vitamine B
Vaak wordt aan shampoo vitamine B toegevoegd. Zowel het aanbrengen van een shampoo of crème met vitamine B als het innemen ervan middels voedingsmiddelen kan gunstig zijn tegen haaruitval. De vitamine versterkt de haarzakjes waardoor deze minder gevoelig worden voor schade of haaruitval.

Zink
Zink is een belangrijk mineraal voor de hoofdhuid en het haar. Haaruitval kan ontstaan door een tekort aan zink. Zink bindt de zwavel aan de eiwitstructuur van het haar. Een tekort zorgt er dus voor dat de haren slapper worden en sneller uitvallen.

Anti oxidanten
Anti-oxidanten staan ook wel bekend als vitamine A, C en E. Algemeen is bekend dat deze goed zijn voor een mooie huid. Minder bekend is dat deze vitaminen en cruciale rol spelen bij de haar aangroei en het voorkomen van haaruitval. Deze vitaminen bevatten de noodzakelijke stoffen die nodig zijn om sterke haren te ontwikkelen.

Haargroei bevorderen op een natuurlijke manier.

Het ontwikkelen en aangroeien van haar neemt tijd in beslag. Het belangrijkste bij haargroei is een goed klimaat te scheppen om de haar basis gezond te krijgen. De haar basis bestaat uit de haarschacht waarin een nieuwe haar kan groeien. Is het haarzakje beschadigd dan groeit er geen nieuwe haar meer in. Dan is de eerste vereiste om de haarschacht te herstellen met mineralen door middel van voedingssupplementen en van buiten met mineralen uit de Dode Zee. Zodra de haarschacht weer goed is kan er weer een haar in groeien. In eerste instantie zal dat een dunne babyhaar zijn maar naar gelang de haarschacht gezonder wordt zal er weer een normale haar uit groeien. Omdat de haar basis vaak verzuurd is doet het volgen van een zuur-basisch dieet wonderen. Een goede tabel over voedingsmiddelen is te vinden op het internet: http://supersnelgezond.nl/zuur-base-tabel-alkaline-dieet/ evenals vele (snel klaar) recepten.

Kuur tegen haaruitval

– Massage van de hoofdhuid
– Spoel het haar indien mogelijk, 15 minuten met een Dode Zeezout oplossing (5 eetlepels in 500 ml water)
– Breng 1-2 keer per week, de Black Mud aan op de hoofdhuid, plastic folie er omheen en een handdoek erover. Laat het gedurende 20-30 minuten intrekken
– Spoel zeer goed en breng Shampoo aan. Masseer met de shampoo gedurende 2-3 minuten en spoel goed
Deze behandeling voorkomt het opnieuw schilferen van de hoofdhuid, verbetert de conditie van de hoofdhuid en stimuleert het zelf genezend vermogen en stimuleert haargroei.
Deze behandeling wordt ook aanbevolen na een zeebad en bij blootstelling aan de zon

Zodra er verbetering is te zien kun je de Black Mud behandelingen langzaam terugbrengen.

Haar- en hoofdhuidmassages

Bij haaruitval is het heel belangrijk om de hoofdhuid dagelijks te masseren. Dit verwijderd afvalstoffen uit de haar basis. Zodra de basis van de haar goed is en er nauwelijks ‘giftige’ afvalstoffen zijn is de conditie om een haar te laten groeien in de haar follikel  optimaal. En een dagelijkse hoofdhuid massage stimuleert de bloedcirculatie. Met het bloed worden afvalstoffen afgevoerd en voedingsstoffen toegevoerd. Essentieel voor een gezonde haarschacht en gezonde glanzende haren.

Weet je niet hoe je een goede hoofdhuid- en haarmassage moet doen, ga eens langs bij de schoonheidsspecialist. Deze zal een goede massage uitvoeren die je tevens ontspant en helpt tegen stress.

La Cure, Scalp Treatment (dandruff and flakes). www.brendasjordan.com
La Cure, Scalp Treatment (dandruff and flakes). www.brendasjordan.com
 
Conclusie

Hoewel het beslist enige maanden in beslag neemt om opnieuw haar te laten groeien, kun je op een natuurlijke manier de haargroei activeren en hoe eerder je begint hoe sneller het resultaat zich zal voordoen. En met de juiste voeding, vitamines en mineralen zal het resultaat sneller te bewonderen zijn.

Veel succes!

Wil je meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *