Shea butter in Papaya Body butter van La Cure

Het belangrijkste ingrediënt naast de Dode Zee mineralen in Papaya Body Butter is de Shea Butter waar deze post over gaat.

De Papaya Body Butter is heerlijk romig en zacht waardoor ik meteen verliefd ben geworden op dit product. Na water bestaat de Papaya Body Butter voor het grootste gedeelte uit shea butter.

De Sheaboom (Karitéboom, Afrikaanse boterboom)

Wetenschappelijke naam Butyrospermum parkii.

De Sheaboom wordt 10-15 meter hoog. Bloeit pas na het 20ste jaar en vanaf een leeftijd van 30-50 jaar geeft de boom haar vruchten. Dit kan zo 100 jaar voortduren. De vruchten zijn maar 4 cm en het is een heel procedé omgeven met rituelen om de shea butter te oogsten. De noten bevatten tot 50% vet.

Bestanddelen shea butter

Verzadigde en onverzadigde vetzuren met een hoog percentage onverzeepbare triglyceriden (11%), oliezuren, triterpeenalcoholen, Vitamine E, Provitamine A, Vitamine F, Allantoïne, Kaneelzuur.

Toepassing

De ongeraffineerde Shea butter smelt al bij 28 graden. De geraffineerde bij body temperatuur.

 • Shea butter is geschikt voor ieder huidtype en speciaal voor de droge huid en een huid die snel reageert (overgevoelige huid)
 • Het heeft sterk hydraterende en regenererende bestanddelen
 • Bij psoriasis, brandwonden, snijwonden, eczeem, reuma, geïritteerde huid, zonnebrand, littekens, dermatitis, striae, een droge hoofdhuid, geirriteerde babybilletjes, droog haar en droge plekjes zoals nagelriemen, hielen of ellebogen, huidblekend.
 • Perfect voor massage of lichaamspakking
 • Tegen jeuk
 • Haarmasker of haarconditioner
 • Scheercrème
 • Stimuleert genezingsprocessen
 • Bevat een natuurlijk zonnefilter, SPF van 2-6
 • In Afrika ook bij reuma, spier- en gewrichtspijn, het voorkomen en verminderen van striae en het verzorgen van baby’s.
 • Shea butter wordt in Afrika ook gebruikt als lampolie, kaarsen, voor het maken van zeep en als spijsolie en bij het maken van muziekinstrumenten.

Medisch gebruik in Afrika

Shea butter wordt soms gebruikt in medicinale zalven. Sommige van de chemische bestanddelen worden genoemd vanwege de anti-inflammatoire, verzachtende en vochtinbrengende eigenschappen. En shea butter kan beperkt ultraviolette straling absorberen. 

In Nigeria wordt shea butter gebruikt voor de behandeling van sinusitis en verlichting bij neusverstopping. Ook wordt shea butter gemasseerd op de gewrichten en andere delen van het lichaam waar pijn wordt ervaren.

Het productieritueel van shea butter

De groene pruimvormige vruchten worden als ze rijp zijn bruin. De vruchten worden gegeten, gebruikt als voedsel en voor de verzorging van de huid.

De sheaboom is een heilige boom, die geëerd wordt. Alleen vrouwen en kinderen zijn bij het productieproces betrokken. Mannen is het zelfs verboden om de boom aan te raken of te kappen. De vrouwen en kinderen verzamelen de vruchten welke vervolgens worden gekookt en 3 dagen in de zon te drogen gelegd. De witte en gele noten worden gesorteerd. Daarna worden de noten verbrijzeld met de hand en met een steen om de schil te verpulveren en worden daarna geroosterd. Continu moet er bij grote hitte geroerd worden om de boter niet te laten verbranden. De geroosterde noten worden in grote vijzels fijngestampt en verpulverd tot een soort meel. Dit geheel wordt volgens een geheim recept met een beetje water tot een brij gekneed. Langzaam komt de shea butter boven drijven. De shea butter wordt nogmaals zacht gekookt om het laatste restje water te laten verdampen. De boter wordt op een koele plaats te harden gelegd en daarna tot ballen gevormd om te bewaren. Gemiddeld is er 20 uur nodig voor 1 kilo shea butter. Dit is de ruwe shea butter die licht naar geroosterde noten ruikt en zachtgeel van kleur is.

De witte shea butter wordt met bleekaarde geraffineerd en met waterdamp behandeld om zo de geur kwijt te raken.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Papaya Body Butter met shea butter?

Behandeling met Papaya Body Butter: Amethist wellness ritueel

La Cure, Papaya Body Butter, http://www.brendasjordan.com
La Cure, Papaya Body Butter, http://www.brendasjordan.com
 
Andere producten van La Cure waarin Shea butter voorkomt zijn:

Eye Cream

Repairing Night Cream

Essential Moisturizing Cream

Brightening Cream

Cooling Body Lotion

Hand Care Cream

Soothing Foot Cream

Body Scrub Cream

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *