Hammam rituelen en massage

Hammam massage en rituelen, een sensatie voor body & mind
Hammam massage en rituelen, een sensatie voor body & mind

Hammam rituelen omvatten een uitgebreide scrub met een speciaal scrub handschoen en zeepmassage. Hammam is een van de nieuwe trends in de wereld van massages. Terug naar de basics, voer ik alleen het authentieke ritueel uit Marokko, Turkije en Arabië uit.

Geschiedenis Hammam

Het Arabische woord hammam betekent letterlijk ‘warmtebad’ of ‘badkamer’.

Arabieren houden meer van het uitzweten van vuil dan van het nemen van baden. Het Romeinse Rijk bouwde prachtige openbare baden in Arabische landen, waar de Arabische badhuiscultuur vandaan komt. Onder de invloed van de islam verspreidde de profeet Mohammed het reinigen door dit te integreren in de religie, en de hammam floreerde en verspreidde zich over een groot gebied.

In de afgelopen jaren heeft de hammam cultuur in de westerse wereld heel snel een plekje veroverd.

Indicaties Hammam

Voor iedereen:

 • die open is voor een nieuwe test
 • die een eeuwen oude traditie wil proberen
 • die een diepe, intensieve reiniging wil ervaren
 • die een diepe ontspannen wil van lichaam en geest
 • die meer wil weten over de Arabische / Turkse / Marokkaanse cultuur

Rituelen Hammam

 • Arabisch Ritueel uit het Midden-Oosten
 • Marokkaanse Ritueel gemengd met Afrikaanse invloeden
 • Turks of Ottomaans Ritueel met invloeden van de Oost-Europese landen
  Elk deel van de wereld maakt gebruik van een eigen hammam procedure.

Wat gebeurd er?

Stoom

Je begint altijd met 20 minuten zweten in de stoomkamer. Je doucht en nat en vochtig is het lichaam klaar voor de behandelingen. Afhankelijk van welke ritueel je volgt, zal er zwarte zeep of geen zeep tijdens het stomen zijn. Na die 20 minuten zal de huid zacht zijn en klaar zijn om een ​​scrub te krijgen om het lichaam vervolgens van de dode huidcellen te ontdoen.

Scrub

Met krachtig schrubben is het verbazingwekkend hoeveel vuil er op je huid aanwezig is. De scrub is een essentieel onderdeel van de hammam. Er wordt gebruik gemaakt van een speciale scrub handschoen: Kessa in Marokko, of Kese in Turkije. Er zijn veel verschillende soorten van dergelijke handschoenen: de crêpe Marokkaanse Kessa heeft meestal een manchet. In Syrië en Jordanië zie je veel gebreide zwarte, die paardenhaar bevatten. In Turkije zie je veel viscose of linnen of pure wol. Voor elke huid is er een geschikte scrub handschoen. Zelfs sisal handschoenen of sisalbollen worden gebruikt. De scrub handschoenen gaan langer mee als je ze niet in de wasmachine wast.

Zeep massage

Onmiskenbaar deel van het hammam ritueel is de massage met -meestal gebruikte- olijfzeep van hoge kwaliteit. De olijfolie voedt de huid tegelijkertijd en de zeep maakt het lichaam helemaal schoon.

Het ritueel in the Hammam

Hammam betekent verspreiding van warmte en bestaat uit drie delen.

 1. Het lichaam wordt verwarmd, gereinigd en met zeep geschrubd. Dode huidcellen worden verwijderd en de circulatie wordt gestimuleerd. Afvalstoffen worden direct verwijderd van het lichaam.
 2. Het lichaam wordt met een spons gewassen.
 3. Het hele lichaam wordt met zeep gemasseerd (een zeer goede wasbeurt) en afgespoeld.
 4. Na het rusten in een iets koelere kamer, waar je kunt wennen aan de normale temperatuur en kun je bijkomen met een kopje thee.

Hammam,  een sensatie voor body en mind.

Arabische massage trainingen

Je kunt kiezen of je de training wilt volgen in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland of in Jordanië in de woestijn. Meer informatie over de locatie en de trainers Cathy, Hanneke en Brenda vindt je op deze pagina. Of neem persoonlijk contact met ons op.

Alle massages zijn dag-trainingen. Bij de prijs, rond de 150 euro is de lunch inbegrepen evenals water, thee en koffie. Je ontvangt bij iedere training een instructiemanual.