Acne

Acne
Acne

Acne is een vervelende huidaandoening die helaas veel voorkomt en waar heel veel aan te doen is met de juiste aanpak en zonder agressieve middelen. Je kunt er zelfs helemaal vanaf komen.

Acne ontstaat meestal in de puberteit maar ook op latere leeftijd kan het nog veel voorkomen.

Oorzaken:

Verkeerde voeding

Je huid is een uitscheidingsorgaan, net als de nieren en de longen en de lever. Zijn er teveel afvalstoffen in je lichaam die niet door de andere organen verwerkt en uitgescheiden kunnen worden dan is de huid aan de beurt om afvalstoffen te verwijderen.

Hoe kom je aan die afvalstoffen? Door o.a. alles wat je eet aan verkeerde voeding en niet goed verwerkt kan worden door je spijsverteringssysteem. Dan gaat het lichaam de niet goed verwerkte afvalstoffen in allerlei weefsels opslaan in de vorm van slakken.

Omdat je huid een uitscheidingsorgaan is wil die graag meehelpen de slakken te verwijderen. Te zien aan allerlei huidallergieën, eczeem, cellulitis en acne. Lees verder welke voedingsstoffen je beter kunt eten en welke je beter kunt vermijden.

Hormonen

Het hormoon dat een actieve rol kan spelen bij acne is het mannelijk hormoon androgeen dat zowel bij mannen als vrouwen voorkomt. Dit hormoon zorgt dat de talgklier poriën groter worden en de talg zich verdikt waardoor het moeilijker naar buiten kan komen.

Verkeerde cosmetica

Er zijn veel agressieve producten in de handel die ervoor zorgen dat de talg drastisch wordt weggenomen, De huid gaat daarop juist reageren door nog meer talg aan te maken en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Foundation en poeder om de acne te camoufleren heeft vaak een verstoppende werking op de poriën en de grondstoffen die in deze producten zitten verergeren vaak de acne.

Medicijnen

Er zijn bepaalde medicijnen die acne laten ontstaan of doen verergeren.

Irritatie

Bijvoorbeeld door scheren of door aanraking (kleding, haar, helm, viool)

Anticonceptiepil

Sommige anticonceptiepil soorten verergeren acne door de combinatie hormonen die erin zitten.

 

Oplossing acne

verse producten
verse producten

Aanbevolen voeding

 1. Drink 2 liter water per dag (zonder koolzuur) om afvalstoffen af te voeren.
 2. Eet veel verse groenten en fruit, fruit apart als tussendoortje omdat het bij de maaltijd snel kan gisten in de darm.
 3. Eet rustig en kauw alles goed.
 4. Peulvruchten.
 5. Zaden en noten.
 6. Vette vis.
 7. Drink iedere dag een liter van verschillende kruidentheeën zonder suiker.

Te vermijden voeding

 1. Vlees, alle soorten. Vlees is moeilijk te verteren, blijft lang in de darmen en kan gaan rotten en zo gaan gisten. Gevolg is gas in je darmen.
 2. Suikers en suikervervangers.
 3. Melk vermijden. Karnemelk, kwark en yoghurt met mate. Boter, kaas en zeker margarine liever vermijden.
 4. Wit brood.
 5. Koffie, thee, alcohol en drugs.
 6. Koolzuurhoudende dranken, ook de “light” varianten.
 7. Eieren met mate.

Het beste is om alle pakjes en kant en klare tussendoortjes en snacks te vermijden.

Heeft voeding invloed op acne, een fabeltje of waarheid?

Er wordt vaak verteld dat voeding geen invloed heeft op acne. Dat klopt. Acne zal ook niet verdwijnen door bepaalde dingen niet te eten.

Het gaat erom je lichaam grondig te reinigen van daar al aanwezige gif- en afvalstoffen. Als deze zijn verdwenen dan is ook de acne voor het grootste gedeelte verdwenen.

Om er zeker van te zijn dat je voldoende vitaminen binnenkrijgt tijdens het reinigen kun je een voedingssupplement nemen met extra vitamine A, alle andere vitaminen en spoorelementen om de afvalstoffen uit het lichaam te binden en af te kunnen voeren.

Hormonen

Je kunt je hormoonspiegel laten testen, er bestaat wel een kans dat de arts je hormoontherapie gaat voorschrijven en het is de vraag of je dit wilt.

Dode Zee mineralen
Dode Zee mineralen

Cosmetica met Dode Zee mineralen

Waarom cosmetica met Dode Zee mineralen? De huid bevat mineralen maar er kan een ernstig tekort optreden. Om de huid goed te laten werken heb je mineralen en spoorelementen nodig. De talgklierfunctie, die ernstig verstoord is bij acne wordt dan weer genormaliseerd. Als je iedere dag wat Dode Zee zout oplost in heet water en daar de huid mee dept of beter nog 20 minuten laat intrekken dan help je de huid om snel afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. De talgklieren worden weer in hun normale conditie gebracht en kunnen hun normale functie uitoefenen, het afscheiden van een normale hoeveelheid talg. Dit heeft je huid nodig om soepel te blijven (denk aan rimpels) voor een gezonde uitstraling en normale werking. Bij acne vermeerderd de hoeveelheid talg zich, wordt dikker en samen met dode huidcellen verstopt het de talgklieren wat te zien is als een mee-eter of puistje. Ook bacteriën spelen een rol zoals de propion bacterie acne die zich gaat vermeerderen in de ontsteking. Is eenmaal een gezond huidmilieu gecreëerd dan zal deze bacterie ook verdwijnen.

Zie hier verder voor de complete behandeling van acne.

Medicijnen, irritatie en anticonceptiepil

Soms heb je bepaalde medicijnen nodig en heb je te maken met onaangename bijwerkingen zoals acne. Bespreek met je arts of er andere medicatie gebruikt kan worden met hetzelfde effect. Er zijn vele merken anticonceptiepil en soms duurt het even voordat je de goede hebt gevonden of je kunt overwegen om andere anticonceptie te gebruiken.

Irritatie kun je wegnemen: haar knippen, andere materialen gebruiken voor kleding en bij gebruik van de juiste cosmetica heb je grote kans dat ook de contactallergie zoals bijvoorbeeld bij het dragen van een helm of vioolspelen verdwijnt.

types acne
types acne

Verschijningsvormen van acne

Witte gesloten comedonen, pustels, papels, door verstopping van de talgklieren onder de huid (mee-eters).

Zwarte open comedonen. Het zwart is de melanine uit de huid die samen met de talg en dode huidcellen naar buiten komt.

Puistjes zijn onstoken, gesloten comedonen. Te herkennen aan de roodheid van de huid eromheen. Als je probeert zo’n puist(je) leeg te knijpen kan de inhoud zich ook onder de huid verder verspreiden, te merken aan een hele grote, onregelmatig gevormde, rode, pijnlijke vlek. Als de druk naar buiten zo groot wordt terwijl de huid gesloten blijft kan de wand van de talgklier naar binnen toe scheuren dus dit fenomeen kan ook vanzelf ontstaan.

Meest voorkomende vormen van acne

Acne vulgaris, de normale acne. Komt het meest voor bij jongeren tot 25 jaar. (gezicht, borst en schouders)

Acne conglobata, komt vaker voor bij mannen en is te herkennen aan een veel heviger vorm van acne op de rug, schouders en nek, vaak met grote knobbels en abcessen die uiteindelijk wel genezen maar vaak met littekens.

Acne keloidalis, ernstige vorm van acne, vormt meestal littekens. Is een uitgebreide vorm van acne conglobata en komt vaker voor bij mannen en negroïde mensen.

Acne tarda, acne bij vrouwen tot 30-40 jaar. Oorzaak: hormonale afwijkingen, vaak ook met een onregelmatige menstruatie.

Acne door mechanische oorzaken, door contact met chemische stoffen zoals teer, cosmetica!, chloor of door de viool of helm.

Acne door geneesmiddelen, steroïden, lithium, jodium, broom, kalmeringsmiddelen, anti-epileptica.

Acne fulminans, zeldzame maar zeer heftige vorm van acne die gepaard gaat met koorts en algeheel ziek zijn.

Acne neonatorum, bij zuigelingen en peuters.